ZARZĄDZANIE
PRZEZ JAKOŚĆ (ZPJ) |
|||||||
Spis treści: |
|||||||
1. | Organizacja procesu zmian | 5. | Model uwarunkowań | 9. | Nakładane wymagania | ||
2. | Zmiany w kulturze pracy | 6. | Wskazania w obszarach objętych zmianami | 10. | Zakres wymagań | ||
3. | Wykorzystanie technik i narzędzi | 7. | Normalizacja wymagań (ISO 9000) | 11. | Wybór modelu | ||
4. | Ocena postępów | 8. | Struktura norm ISO 9000 | 12. | Struktura systemu jakości |
Obszary działania przy wdrażaniu systemu zapewnienia jakości: |
1. Organizacja procesu zmian | |
poszukiwanie motywacji do rozpoczęcia procesu poprawy | |
opracowanie strategii postępowania w odniesieniu do całego przedsiębiorstwa | |
stworzenie niezbędnej infrastruktury | |
wytyczenie kierunku postępowania, który pozwoli wyróżnić przedsiębiorstwo na rynku w coraz bardziej złożonym i konkurencyjnym otoczeniu | |
zapewnienie zaangażowania ze strony naczelnego kierownictwa firmy, które powinno przyjąć w procesie zmian rolę przywódczą | |
rozwinięcie efektywnych mechanizmów komunikacji (szczególnie ważne gdy przedsiębiorstwo posiada dużą liczbę rozproszonych jednostek - okręgów, zakładów, oddziałów, ekspozytur) |
2. Zmiany w kulturze pracy | |
towarzyszą raczej postępującemu procesowi, a nie są warunkiem jego prowadzenia | |
są w opinii wszystkich autorytetów ZPJ niezbędnym elementem poprawy jakości | |
zależą od efektywnego wykorzystywania narzędzi i technik zarządzania jakością | |
mają związek z uzyskiwaniem certyfikatów zgodności z normami ISO 9000 | |
bardzo zależą od atmosfery współpracy i poczucia współodpowiedzialności (praca zespołowa) | |
prowadzą do powszechnego zaangażowania i świadomości zasad ZPJ | |
postępują bardzo powoli i małymi krokami - złe nawyki wracają bardzo łatwo |
3. Wykorzystanie technik i narzędzi zarządzania jakością | |
mają wpływ zarówno na "techniczny" aspekt jakości (znajomość produktów, systemy operacyjne itd.) jak i na "funkcjonalny" (zachowania pracowników, ich postępowanie i wygląd) | |
możliwość wykorzystania w sektorze usług technik powszechnie stosowanych w przemysłach wytwórczych: statystyczne metody sterowania jakością ("7 wspaniałych narzędzi"), technika funkcjonalnego rozpisania jakości (QFD), FMEA i inne (nowe pole zastosowań o dużych potencjalnych możliwościach) | |
normy ISO 9000 zawierają wskazania w zakresie wykorzystania narzędzi statystycznych | |
niezbędnym składnikiem procesu poprawy jakości są szkolenia, które zwiększają świadomość celu i dostarczają narzędzi do jego osiągnięcia | |
programy szkoleń muszą być zróżnicowane i dostosowane do potrzeb różnych grup pracowników i aktualnego etapu procesu poprawy jakości |
4. Ocena postępów i zapewnianie sprzężeń zwrotnych | |
należy zacząć od sformułowania powszechnie akceptowanej w całym przedsiębiorstwie definicji "wysokiej jakości" - powinna być ona zbudowana wokół wymagań klienta i stopnia ich spełnienia | |
miary jakościowe i ilościowe muszą towarzyszyć procesowi zmian, choć czasem trudno jest oceniać jakość np. w sektorze usług | |
dokonywanie ocen pozwala podtrzymywać motywację pracowników i zwiększać zaangażowanie całej organizacji w poprawę jakości | |
ważną miarą są koszty jakości (właściwie rozpoznane, sklasyfikowane i oszacowane) | |
wiele standardów postępowania może zostać określonych w oparciu o koszty jakości | |
cenne jest uzyskanie punktów odniesienia w postaci ocen działalności firm konkurencyjnych - najlepsza praktyka w branży | |
niezbędne jest upowszechnianie wiadomości o sukcesach (źródło dodatkowej motywacji) | |
wyróżniające się jednostki i zespoły musi spotykać uznanie i nagroda | |
premiowanie osiągnięć w podnoszeniu jakości powinno być wbudowane w zakładowy system oceny i rozwoju pracowników | |
wskazane jest opracowanie nowego, sformalizowanego programu nagradzania i wyróżniania zespołów przyczyniających się do poprawy jakości |
5. Model uwarunkowań w procesie zmian |
6. Wskazania dla obszarów objętych zmianami | |
6.1. Wskazania w zakresie organizacji procesu poprawy jakości | |
potrzebna jest długoterminowa strategia sterowania procesem zmian | |
należy wyraźnie określić fazy procesu i mierzyć postęp na każdym jego etapie | |
trzeba stworzyć centralny zasób wiedzy i doświadczenia w zakresie koncepcji, pojęć i metod ZPJ (szczególnie ważne w warunkach rozproszenia struktury organizacyjnej) | |
w ramach procesu zmian należy doprowadzić do przejęcia odpowiedzialności za poprawę jakości przez lokalne zespoły i ich przywódców | |
ważne jest wytworzenie na zewnątrz pozytywnego obrazu firmy jako dostarczyciela produktów lub usług wysokiej jakości - wzmaga to wewnętrzną motywację i pozytywnie wpływa na świadomość klientów i pracowników | |
6.2. Wskazania w zakresie zmian w kulturze pracy | |
ZPJ wymaga wprowadzenia i zaakceptowania zmian zachodzących w pojedynczych pracownikach i w całej organizacji - zadanie trudne i długofalowe | |
niezbędnym składnikiem procesu zmian w kulturze pracy jest widoczne (demonstrowane codziennie) wsparcie, zaangażowanie i przywództwo naczelnego kierownictwa | |
zespoły poprawy jakości i koła jakości mogą być doskonała formą uzyskiwania wysokiego stopnia zaangażowania pracowników, szczególnie na niższych szczeblach organizacji | |
warunkiem odniesienia sukcesu na drodze zmian kultury organizacji jest czytelne określenie współzależności pomiędzy wszystkimi rodzajami podejmowanych w przedsiębiorstwie działań | |
6.3. Wskazania w zakresie stosowanych systemów i technik zapewnienia jakości | |
sektor usług jest także dobrym obszarem dla zastosowania licznych technik zapewnienia jakości wypracowanych w przemyśle produkcyjnym | |
szkolenia w zakresie systemów i technik są niezbędną częścią składową procesu poprawy jakości i należy opracować formalny ich program | |
systemy i procedury jakości muszą znaleźć swoje miejsce także w sektorze usług - uzyskiwanie zgodności z normami ISO 9000 | |
6.4. Wskazania w zakresie miar jakości i ich pozytywnego wykorzystania (sprzężenia zwrotne) | |
trzeba wprowadzać miary i wskaźniki, za pomocą których można oceniać realizację zadań postawionych w zakresie poprawy jakości i wskazywać następne działania do podjęcia | |
definicja "jakości" produktu lub usługi i jej znaczenie dla przedsiębiorstwa muszą być dokładnie określone, uzgodnione i rozpowszechnione w całej organizacji | |
rozgłaszanie i świętowanie sukcesów w poprawie jakości usług ma ważkie znaczenie dla podtrzymywania zaangażowania w proces zmian |
7. Normalizacja wymagań stawianych systemom zapewnienia jakości | |||
1987 | Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (International Standard Organisation) wydała serię dokumentów dotyczących systemów zapewnienia jakości: | ||
ISO 9000 | Norma dotycząca zarządzania jakością i zapewnienia jakości. Wytyczne wyboru i stosowania | ||
ISO 9001 | Systemy jakości. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, pracach rozwojowych, produkcji, instalowaniu i serwisie | ||
ISO 9002 | Systemy jakości. Model zapewnienia jakości w produkcji, instalowaniu i serwisie | ||
ISO 9003 | Systemy jakości. Model zapewnienia jakości w kontroli badaniach końcowych | ||
ISO 9004 | Zarządzanie jakością i elementy systemu jakości. Wytyczne | ||
ISO 8402 | Terminologia jakości | ||
1987 | EWG i EFTA przyjęły zapisy ISO jako normy europejskie o symbolu EN 29000 | ||
1993 | Polska przyjęła zapisy ISO do krajowego systemu normalizacji jako PN-EN 29000, zmienione później na PN-ISO 9000 | ||
Normy PN-ISO 9000 | określają wymagania stawiane systemom zapewnienia powtarzalnej jakości produktów i usług poprzez zarządzanie jakością we wszystkich obszarach organizacyjnych przedsiębiorstwa |
8. Struktura serii norm PN-ISO 9000 (wyd. 2000) |
(w przygotowaniu) |
9. Zgodnie z normami serii ISO 9000 przedsiębiorstwo powinno: | ||
określić cele i sformułować politykę jakości | ||
stworzyć przejrzystą organizację w zakresie zarządzania jakością | ||
opracować system dokumentacji i zbierania danych | ||
prowadzić regularne inspekcje (audity) wewnętrzne | ||
stworzyć system zarządzania dokumentami (aktualizacja) | ||
stworzyć możliwość pełnej identyfikacji działań i odpowiedzialności | ||
wprowadzić system wykrywania anomalii i redukowania ryzyka błędu | ||
panować nad wszystkimi procesami wchodzącymi w zakres modelu funkcjonalnego systemu jakości |
10. Wymagania norm ISO 9000 formułowane w odniesieniu do systemu zapewnienia jakości obejmują: | ||
(w przygotowaniu) |
||
11. Wybór modelu systemu jakości zależy od: | ||
(w przygotowaniu) |
||
Normy serii ISO 9000 mogą być wdrażane w każdej dziedzinie działalności! |
||
PRODUKT = WYNIK DZIAŁAŃ LUB PROCESÓW |
||
Zatem PRODUKT to: | ||
wyrób materialny (przedmiot, dokument) | ||
wyrób niematerialny (program komputerowy, projekt, porada) | ||
działanie lub proces (świadczenie usługi) |
12. Poziomy systemu jakości |
Tę stronę czytano razy |