![]() |
ZARZĄDZANIE
PRZEZ JAKOŚĆ (ZPJ) |
![]() |
|||||||
Spis treści: |
|||||||||
| 1. | "Definicja" jakości | 5. | Klient wewnętrzny | 9. | Użyteczny model procesu | ||||
| 2. | Droga do ZPJ | 6. | Co decyduje o powodzeniu? | 10. | Góra lodowa strat | ||||
| 3. | Tradycja kontra ZPJ | 7. | Trylogia Jurana | 11. | Klasyfikacja kosztów jakości | ||||
| 4. | Od czego zacząć? | 8. | Cykl poprawy PDCA | 12. | Ewolucja struktury kosztów | ||||
| Motto: |
| "Stwierdziliśmy, że tak jak inne ważne idee, idea jakości jest bardzo prosta. Tak prosta, że aż trudna do zrozumienia." |
(Roger Hale, Dyrektor Naczelny Tennant Company, USA) |
| Co mówią klasycy? | |||
| Jakość może być określana tylko w odniesieniu do wzajemnych powiązań jakie występują pomiędzy produktem lub usługą, dostawcą i odbiorcą (klientem) | ![]() |
(W.E.Deming,1960) | |
| Jakość to zgodność z wymaganiami użytkowników | (K.Ishikawa,1980) | ||
| Jakość jest tym, czego brak oznacza straty dla wszystkich | (G.Taguchi,1980) | ||
| Jakość to zero braków | (P.B.Crosby,1985) | ||
| Jakość to ogół cech produktu lub usługi, które stanowią o jego lub jej zdolności do zaspokojenia wyraźnie określonych lub przewidywanych potrzeb | (PN-ISO8402,1986) | ||
| Jakość to osiągnięty przez przedsiębiorstwo lub organizację poziom zaspokojenia wymagań klienta, w stopniu co najmniej zadowalającym |
| Cztery kroki na drodze ewolucji zarządzania jakością | ||
| 1. | Kontrola jakości | - sprawdzanie, mierzenie lub testowanie jednej lub więcej charakterystyk produktu i odnoszenie wyników do wyspecyfikowanych wymagań w celu potwierdzenia zgodności. Zadanie to wykonywane jest zwykle przez wyspecjalizowany personel i nie wchodzi w zakres obowiązków pracowników produkcyjnych. Produkty niezgodne ze specyfikacjami są odrzucane lub przekazywane do poprawienia |
| 2. | Sterowanie jakością | - położenie takiego samego nacisku na kontrolę, ale włączenie dodatkowo do systemu pracowników produkcyjnych i stworzenie sprzężeń zwrotnych pomiędzy wynikami kontroli a linią produkcyjną. Na podstawie wyników kontroli proces produkcyjny jest modyfikowany w celu otrzymania produktów zgodnych ze specyfikacjami |
| 3. | Zapewnienie jakości | - prowadzenie systematycznych i zaplanowanych działań prowadzących do wytwarzania produktów zgodnych ze specyfikacjami. Wykonywanie regularnych inspekcji, przeglądów, auditów i zewnętrznych ocen w celu zapewnienia jakości w sposób ciągły. System zapewnienia jakości jest formalnie opisany i stosowany, a jego skuteczność jest stale monitorowana |
| 4. | Zarządzanie przez jakość | - zastosowanie procedur zarządzania jakością do wszystkich zagadnień związanych z zarządzaniem, w tym także do ustalania polityki, strategii, struktury organizacyjnej i formowania kultury pracy |
| Cechy tradycyjnego podejścia do zagadnienia jakości | Cechy nowoczesnego podejścia opartego na ZPJ | |
| odpowiedzialność za jakość jest nałożona na wydzielone komórki organizacyjne | w zapewnienie jakości zaangażowani są wszyscy pracownicy | |
| zarządzania jakością jest wyodrębnione jako oddzielna sfera działalności | kontrola jakości, wykrywanie i usuwanie wad są działaniami nieefektywnymi, kosztownymi i oznaczają stratę czasu | |
| główny nacisk jest kładziony na wykrywanie wad | główny nacisk położony jest na zapobieganie problemom | |
| wysmukła struktura organizacyjna wprowadza podział na niezależne wydziały i sekcje o wyodrębnionych zadaniach | liczba poziomów w strukturach organizacyjnych przedsiębiorstwa jest ograniczona | |
| wszystkie decyzje są podejmowane przez kadrę kierowniczą, a nie przez pracowników operacyjnych | kadra kierownicza inicjuje, wspiera i organizuje działania na rzecz podniesienia jakości | |
| płaca, a nie satysfakcja z wykonanej pracy, stanowi główny czynnik motywujący | zaangażowanie i poczucie współodpowiedzialności dostarczają satysfakcji z pracy i zwiększają motywację | |
| panuje przekonanie, że rynki zbytu są bezpieczne, a jakość odpowiednia | zbierana jest obszerna wiedza o oczekiwaniach i wymaganiach klientów |
| Od czego należy zacząć zmianę strategii firmy? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Od skupienia się na kliencie! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ...a w tym celu należy: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1. | zdefiniować swoich klientów | - wymaga to wyodrębnienia różnych rodzajów klientów, czyli dokonania podziału na grupy klientów o podobnych wymaganiach lub cechach, uwzględniając także udziałowców, nadzorujące organy administracyjne itp. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2. | ocenić, co zawiera oferta dla różnych klientów | - wymaga to scharakteryzowania usług lub produktów oferowanych (być może tylko w przekonaniu firmy) różnym grupom klientów. Pomocne może być wykorzystywanie metod macierzowych, np.: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Schemat macierzy |
|
( + oznacza, że dany składnik oferty jest kierowany do wskazanej grupy klientów) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 3. | zastanowić się, czego chcą klienci z poszczególnych grup i jak ich wymagania pasują do tego, co zawiera oferta | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 4. | pilnie wysłuchiwać, co klienci mają do powiedzenia | - zazwyczaj jest wiele możliwości "wysłuchania" klienta, ale ważne jest to, czy i w jakim stopniu te możliwości są wykorzystywane | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Podstawowe elementy systemu zbierania informacji to: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| zażalenia i reklamacje | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| rozmowy z pracownikami mającymi bezpośredni kontakt z klientami | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| nieformalne wypytywanie klientów | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| śledzenie wyników badań opinii, które publikowane są w środkach masowego przekazu | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| organizowanie tzw. grup obsługi klienta, które przyczyniają się do rozpowszechnienia wiedzy o kliencie wśród pracowników (i kierownictwa) nie mających z nim bezpośredniej styczności | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| badania rynkowe podejmowane samodzielnie lub zlecane wyspecjalizowanym firmom | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| sprawny system przekazywania informacji kadrze kierowniczej | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 5. | przyjąć punkt widzenia klienta, np. stosując tzw. cykl jego aktywności | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Przykład prostego cyklu aktywności klienta banku: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 6. | Tyle samo uwagi poświęcać klientom zewnętrznym jak i wewnętrznym | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Łańcuch powiązań dostawca-klient |
|
| Elementy decydujące o powodzeniu | |
| zaangażowanie kadry kierowniczej ujawniające się w konkretnych decyzjach i postawach | |
| objęcie całej organizacji zasięgiem zmian | |
| powszechna świadomość nadrzędności wymagań klienta | |
| nacisk na eliminowanie przyczyn powstawania braków | |
| skupienie się na kosztach jakości | |
| ciągła poprawa | |
Jakość usług można poprawiać poprzez: |
|
| stałe kontakty z klientami i dokładne ocenianie tego, czego naprawdę oczekują, a nie tego, co my zamierzamy im zaoferować | |
| przyjęcie i regularne monitorowanie wymiernych ocen jakości obsługi (tzw. miar jakości) | |
| stałe prowadzenie oceny działalności w porównaniu ze standardami wewnętrznymi oraz z wynikami osiąganymi przez konkurencję | |
| właściwą identyfikację priorytetowych obszarów, w których działalność można poprawić | |
| wdrażanie w całym przedsiębiorstwie postawy zorientowanej na klienta | |
| dbałość o kulturę obsługi | |
| myślenie o prowadzonej działalności bardziej w kategoriach korzyści odnoszonych przez klienta, niż w kontekście dostarczania określonych produktów lub usług | |
| stałe i konsekwentne poszukiwanie możliwości poprawy jakości obsługi klienta | |
Trylogia Jurana |
|
| Cykl poprawy PDCA wg. Deminga | |
| (ang. Plan - Do - Check - Action) | |
|
|
| Co to jest proces? |
|
| Przyczyny powstawania strat z powodu niedostatecznej jakości | ||
| Widoczne: | - koszt wytworzenia produktów lub zakończonych procesów, które nie spełniają wymagań (specyfikacji) | |
| - koszt lokalizacji i usuwania wad w celu uzyskania odpowiednich charakterystyk produktu | ||
| - koszt wytworzenia produktów zwróconych lub usług zakwestionowanych przez klientów z powodu niedostatecznej jakości | ||
| Ukryte: |
|
|
| Klasyfikacja kosztów jakości | ||
ZAPOBIEGANIE, |
czyli zapewnianie, że pójdzie dobrze |
|
| koszty opracowywania specyfikacji produktów i usług | ||
| koszty planowania jakości | ||
| koszty systemu zapewnienia jakości (opracowanie, wdrożenie, utrzymywanie) | ||
| koszty szkoleń | ||
| KONTROLOWANIE, | czyli stwierdzanie, czy poszło dobrze |
|
| koszty kontroli (pracownicy, aparatura) | ||
| koszty inspekcji | ||
| koszty auditów (wewnętrznych i zewnętrznych) | ||
POKRYWANIE STRAT, |
jeżeli poszło źle |
|
| koszty wycofywania produktów | ||
| (z powodu niedostatecznej jakości) | koszty poprawek i powtarzania procesów | |
| koszty zwiększonych zapasów | ||
| koszty nadmiernego potencjału wytwórczego | ||
| koszty poprawek na życzenie klientów | ||
| (z powodu niedostatecznej jakości) | koszty reklamacji i zażaleń | |
| koszty odpowiedzialności finansowej | ||
| koszty utraty lojalności klientów | ||
| koszty utraty potencjalnych klientów | ||
(P. Crosby) |
||
| Modelowa ewolucja struktury kosztów jakości w procesie wdrażania ZPJ |
|
![]() |
Tę
stronę czytano |
![]() |